Thursday, 5 January 2012

sayur 10 sen , gula2 getah 90 sen pon boleh....

aslammualaikum. :) ~afiq~
Semua orang mesti ada cerita yang menarik 'masa kecil' yang tidak dapat dilupakan, afiq juga ada cerita yang ingin di kongsikan bersama anda semuua (have fun)haha


Cerita semasa saya berumur 7 tahun.
kediaman saya ketika itu di sri manjung PERAK.
"HASLIZA MOHAMAD" umie saya satu-satunya yang cool dalam dunia ni. selalunya umie akan suruh saya pergi ke kedai untuk membeli barang dapur, adakalanya  "abang" AZRAF SHAH menemani saya ,
umie beri RM1.00  untuk saya beli sayur kacang panjang!!!!!!!!,jarak antara rumah dengan kedai agak jauh 500m...agak la tak jauh sangat pun....hehe.

~dilog sikit hehe~

umie:-afiq beli sayur kacang panjang 1 tau! "maksud umie 1 ringgit"
afiq:-"terus set 1" baik lah umie.:) hehe....


afiq pun naik basikal tayar sponge warna warni!! dengan rambut petak ,gigi tidak ada , dengan yakin kayuh basikal laju-laju....!
sampai di kedai runcit itu saya pun dengan yakin ambil 1 batang kacang panjang sambil melihat pelbagai jenis gula2 getah hijau ade!kuning ade,putih ade,biru pun ade dalam masa yang sama ! tauke kedai memandang sinis pada saya...kenape??????
~dilog sikit~
tauke:- kenape kamu ambil  sebatang aje...?
afiq:- mak saya kata 1 je !
tauke :- betol ni ?
afiq:- betul pakcik....! brape ni pakcik?
tauke:-entah le... 10sen je

saya pun keluarkan RM1 tadi beri pada tauke..dan tauke bagi baki 90sen......dalam hati pun berkate2, wahhhh ade baki 90sen la.... boleh la beli gula-gula getah.....

ahaaaaaa!!!!!!! tak tahu!!!!!!!! maksud umie 1 ringgit!!!!!

letak sayur dalam bakul !!!afiq pun kayuh basikal pulangggggg.....sampai rumah tunjuk sayur depan umie....amie pandang afiq lame2....pastu umie gelak kuat2....hahahhahahhahahahah! betuah punya budak....afiq yang kamu beli 1 batang kenape? amboiiiiiii....chewing gum 90sen! abang ,adik2 semue gelak....

Cerita ini akan diingati sampai bila-bila dan akan kekal sebagai kenangan manis dalam hidup afiq ;)



19 comments:

  1. hahaha.....lurus betul. agak kalau beli 1 btg je sayur tu x kan umie nk bg seringgit kan?

    ReplyDelete
  2. those years we can buy so many things with 1 ringgit..heee comey je ;)

    ReplyDelete
  3. Haha. klaka.

    tp sungguh la kan. kalo dulu, RM1 sangat berharge. g skolah bwk RM1 heaven sgt. :))

    ReplyDelete
  4. Hahaha..seriius gelak sakan baca entry nih

    ReplyDelete
  5. haha..boleh pulak beli gula2 getah yg lg byk dari sayur..zaman kecik dulu mmg best!!

    ReplyDelete
  6. best lah cite aishiteru...............izrael cute...............

    ReplyDelete
  7. izrael .aishiteru ...........is the best.............

    ReplyDelete
  8. tapi dlm cite aishiteru ni rambut izrael tak kemaslah .......tapi still cute.........he.he...jgn marah

    ReplyDelete
  9. hahahhaha..comel nye cite ni..

    ReplyDelete
  10. Hi, aku jarang tengok drama TV. Baru2 ni je aku tertengok drama tajuk Syukur Allah TV al-Hijrah ke ape. Best lak aku tgk dialog korang dah improve banyak. Tak tau lak pelakon ade blog aku ngah google benda2 botani tetiba lak kuar pasal kacang panjang, hahaha. Keep up blogging. Ko citer lar pasal pengalaman ko dalam bidang lakonan sikit ke or promo drama/filem terbaru korang. Ni first time aku kenal pelakon media bahasa Melayu, huhuhu. Thanks.

    ReplyDelete
  11. Hihi..sgt la..satu je kacang panjangnye..nk msk dlm mangkuk pon boleh..memg heaven la nmpk gula2 getah..

    ReplyDelete
  12. nice day :)
    Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
    pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
    Jadilah seperti yang kamu inginkan,
    karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
    dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
    yang ingin kamu lakukan

    http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete
  13. haha.lurus nye awak. tapi yelah mase tu budak-budak kan :)

    ReplyDelete
  14. hahahaha 1 btg tu buat masak meggie je buley tuh..ekekeke

    ReplyDelete
  15. hahaha... lawak la afiq ni. awat lurus sgt tuh...? adoyai... sakit perut gelak baca entry ni. afiq... afiq...

    ReplyDelete
  16. Watak Izrael tu gerun sangat, Tapi Alhamdulillah kerana afiq sekarang telah jadi anak soleh. Yang jangat lupa Allah dan ibu bapa.

    ReplyDelete
  17. Satu lagi, jangan lupa Rasulullah S.A.W.

    ReplyDelete